Aproape 20 de fermieri sălăjeni ar putea înapoia subvenţiile

17 mari fermieri din judeţul Sălaj, care au accesat subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), riscă să plătească scump pentru o simplă neatenţie. N-au dat importanţă unui paragraf din declaraţiile pe care le-au semnat, pe proprie răspundere, iar acum ar putea fi obligaţi să restituie toţi banii. Paragraful stipula clar că nu au dreptul la subvenţii de la APIA dacă au datorii către stat ori către bugetele locale.

Neregula a fost descoperită de către inspectorii Curţii de Conturi, în urma unui control derulat în luna aprilie a anului trecut. În vizorul instituţiei de control financiar a intrat, atunci, un eşantion format din 40 de mari fermieri din judeţ, care au beneficiat de primele de exploataţia de bovine şi primele pe cap de animal pentru ovine şi caprine în 2007.

Misiunea de audit a cuprins toate centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi, inspectorii Curţii de Conturi stabilind că “APIA nu a elaborat, aprobat şi implementat proceduri formalizate pentru verificarea datoriilor la bugetul de stat şi/sau bugetul local ale solicitanţilor de prime, pentru toate cererile sau numai prin sondaj asupra unui eşantion reprezentativ”. Instituţia de control a semnalat, de asemenea, “dimensiunea îngrijorătoare, la nivel de fenomen, a cazurilor în care proprietarii de animale, cu obligaţii la bugetul de stat ori la bugetele locale au în casat prime de la bugetul statului doar în baza declaraţiilor pe proprie răspundere privind lipsa datoriilor – declaraţii dovedite ca neadevărate, în timpul auditului, prin confruntare cu evidenţele organelor fiscale”.

Potrivit unui raport al instituţiei amintite, o parte dintre fermierii verificaţi au încasat prime deşi nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege. Valoarea totală a prejudiciului astfel generat a fost evaluat la 48 milioane de lei, 98,9 la sută din sumă reprezentând prejudiciile generate de sumele încasate necuvenit de către solicitanţii care aveau datorii restante la bugetul de stat ori la bugetele locale, contrar declaraţiilor pe proprie răspundere.

După cum ne-a declarat Virgil Ţurcaş, director executiv al APIA Sălaj, cei 17 solicitanţi din judeţ prinşi cu musca pe căciulă ar avea de înapoiat statului 302.680 de lei, din care prima pe exploataţie la bovine reprezintă 171.180 de lei, iar cea pentru ovine şi caprine, 131.500 de lei.

Topul judeţean al ghinioniştilor este condus de o persoană juridică, despre care Curtea de Conturi susţine că are de înapoiat statului peste 57.000 de lei, a mai precizat oficialul sălăjean.

Instiţia de control a dispus ca personalul APIA să-i verifice pe toţi agricultorii care au beneficiat de prime pe exploataţii de bovine şi/sau pe cap de animal pentru ovine/caprine şi care nu erau eligibili la momentul depunerii cererii, să stabilească valoarea prejudiciului şi să recupereze sumele achitate.

Reacţia centrului judeţean nu a întârziat să apară, astfel că instituţia a contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi Sălaj, pe motiv că “APIA Sălaj nu are competenţe de a verifica veridicitatea declaraţiilor pe proprie răspundere (condiţii de eligibilitate) ale fermierilor privind datoriile la bugetele locale sau de stat”.

Agenţia de Plăţi Sălaj a deschis două acţiuni în instanţă împotriva punerii în aplicare a deciziei, iar până acum a obţinut câştig de cauză într-una din ele. Mai exact, dosarul privind suspendarea punerii în aplicare a măsurilor dispuse de către instituţia de control a fost soluţionat favorabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în favoarea APIA Sălaj.

În ceea ce priveşte cea de-a doua acţiune, cei 17 fermieri luaţi în vizor vor afla dacă rebuie sau nu să ramburseze banii primiţi, abia în luna decembrie a acestui an, când, spune Ţurcaş, va fi judecat recursul înaintat de către Curtea de Conturi la ÎCCJ.

One Thought to “Aproape 20 de fermieri sălăjeni ar putea înapoia subvenţiile”

  1. Anonim

    UNUL POATE FI ESCR….. DE TAPU

Leave a Comment